Asztalitenisz

Minden, ami érdekes a ping pong világából

Friss topikok

Hogyan készül(t) a ping pong labda?

2013.06.27. 08:56 mikereem

A ping pong labda jobb esetben celluloidból, vagy más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező műanyagból készül. Celluloidból készülnek még például a film szalagok is. A gyártás során először celluloid lapokból formálják meg a félgömböket, amelyeknek pontosan egyező súllyal kell rendelkezniük. Ezután egy speciális alkoholos ragasztóval illesztenek össze két félgömböt, hogy megkapják a labdaformát. Végül egy gép végzi a felületi munkát, amitől a labda felszíne matt lesz és a ragasztás vonala eltűnik. Abban az esetben, ha az utólagos vizsgálatok kimutatják, hogy a ragasztásnál mégsem tökéletes a labda, akkor azt más célokra használják fel. A három csillaggal festett darabok viszont a legjobb, verseny célokra megfelelő minőséget jelölik.

Az asztalitenisz labda belsejében levegő van, de a gyártás során használt sok kemikália és maga a celluloid miatt, ha eltörik egy játékszer, akkor olyan illata van, mintha valamilyen speciális gázzal lenne töltve. Szintén a celluloid miatt fokozottan tűzveszélyes a labda, éppen ezért tervezik, hogy hivatalosan is áttérnek majd a műanyagra.

A szabályok szerint, a labdának 2,7 grammosnak és 40 mm átmérőjűnek kell lennie. Továbbá az is pontosan meg van határozva, hogy 30,5 cm magasból leejtve egy acél lapra 24-26 cm magasra kell vissza pattannia. Az átmérő egészen a 2000-es olimpiai játékokig 38 mm volt. Az új méret bevezetésekor elsősorban a kínai játékosok panaszkodtak, mert úgy érezték az ő dominanciájukat akarják megtörni. A nagyobb labda ugyanis lassabb és kevésbé pörgethető, azaz kevésbé tudják kihasználni a kínaiak a gyorsaságukat és technikai fölényüket.

Végül pedig egy videó, hogyan is készült anno az asztalitenisz labda Magyarországon.

Szólj hozzá!

Címkék: hogyan labda ping pong készült

A bejegyzés trackback címe:

https://asztalitenisz.blog.hu/api/trackback/id/tr525380048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása